1. ŠTA JE PROGRAM WORK & TRAVEL USA?

Program Work & Travel USA je program međunarodne kulturne razmjene. Cilj programa je da stranim studentima omogući da za vrijeme ljetne pauze borave u Americi, usavrše engleski jezik, putuju, upoznaju nove kulture i steknu nova životna i posebno radna iskustva. Radni dio programa je u trajanju od maksimum 4 mjeseca nakon čega učesnici programa mogu da putuju po USA maksimum mjesec dana.

2. KOJU VRSTU VIZE DOBIJAJU UČESNICI PROGRAMA?

Učesnici Summer Work and & Travel USA programa dobijaju J-1 vizu (Exchange Visitor visa). Ova vrsta vize omogućava rad u SAD do 4 mjeseca i nakon toga, turistički boravak u trajanju od 30 dana, pod uslovom da Konzulat SAD ili službenik na granici SAD ne utvrde drugačije.

3. KADA SE APLICIRA ZA VIZU?

Za vizu se aplicira u martu, aprilu i maju.

4. ŠTA JE FORMULAR DS-2019?

Formular DS-2019 je radna dozvola koju izdaje US Department od State. Na bazi ovog dokumenta Konzulat SAD u BIH odobrava tzv. J-1 vizu kandidatima za program. DS-2019 je sastavni dio vize koji studentima daje mogucnost da privremeno imaju pravo na legalan rad u Americi, i to iskljucivo na poslovima iz oblasti ugostiteljstva i turizma (hospitality area). Bez njega nije moguće legalno raditi u Americi, dobiti socijalni broj, vratiti takse i sl.

5. ŠTA JE SEVIS?

SEVIS je informacioni sistem američke vlade koji prikuplja podatke o učesnicima programa kulturne razmjene koji borave u Americi. Obaveza svakog učesnika programa je da se najkasnije 5 dana po ulasku u USA registruje na SEVIS. Ukoliko, tokom boravka u SAD, učesnik programa promjeni poslodavca, obavezno mora ponovo da se uloguje na SEVIS i ostavi nove podatke. U suprotnom, viza će mu biti ukinuta i moraće da se vrati kući prije vremena.

6. ŠTA JE DOKUMENT I-94?

I-94 USCIS (United States Citizenship and Immigration Services) registruje boravak učesnika programa u Americi. Pri ulasku u USA se više ne popunjava papirni formular I-94 ((DHS Arrival/Departure Record). Za registrovanje ulaska u SAD, imigracione vlasti će udariti pečat u pasoš i istovremeno ovjeriti studentov DS-2019 obrazac. Službenici bezbjednosne kontrole automatski prenose podatke u elektronsku bazu. Studenti treba da pristupe elektronskom dokumentu i odštampaju ga.

8. ŠTA JE SOCIAL SECURITY NUMBER – SSN?

Social Security Number (SSN) je tzv. socijalni broj koji dobijaju svi učesnici Work and Travel programa kako bi mogli legalno da rade u Americi. Apliciranje za dobijanje socijalnog broja vrsi se u lokalnoj kancelariji koja je najbliza mjestu poslodavca. Svaki student Columbus-a ce prije dolaska u USA imati popunjenu aplikaciju za dobijenje SSN a popunjavanje iste ce biti obavljeno grupno, na orijentaciji u maju na kojoj ucestvuju studenti polaznici.

9. DA LI MOGU DA RADIM VIŠE POSLOVA?

Da. J-1 viza omogućava učesnicima W&T USA programa da istovremeno rade više poslova, kod različitih poslodavaca. Međutim, mora se voditi računa o tome da posao koji je obezbjeđen podsredstvom Sponzora programa ne smije da bude ugrožen drugim poslom koji student nadje samostalno.

  • Majke Jugovića 1
  • Studentski dom Nikola Tesla Paviljon br. I
  • +387 65 823 007
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.nfoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  •  www.columbus.ba

WORK AND TRAVEL

Top