TAX REFUND / POVRAT POREZA WT 2015 INFORMACIJE SMJERNICE


                 Da bi tax refund/povrat/povracaj poreza bio efikasan, postoje odredjeni preduslovi koje bi svaki student, WT polaznik trebao da uradi. O ovoj temi se prilicno zna i u zadnjih nekoliko godina se o tome aktivno pise i po netu. Nakon skoro tri godine pauze napisacemo, po nasem misljenju, bitne informacije koje znamo kako bi svaki student bio sto bolje informisan o tome. Svi studenti u USA bi trebali placati federalni porez. Studenti koji zive i rade u drzavama gdje postoji State porez bi trebali placati i njega naravno. Takodje u nekim (istina rijetkim) mjestima nazalost postoje i tzv.Local Taxes koje se osim federalnog i state poreza, skidaju sa cekova studenata. (npr. ko je radio u NYC). Negdje su ti porezi refundabilni, negdje ne. Postoji i porez koji ne bi smio da se skida sa cekova WT studenata, tzv.FICA porez (Social Security Taxes & Medicare Taxes). Strani studenti kao nerezidenti sa J-1, F-1, M-1, Q1 ili Q2 vize su u pravilu izuzeti (exempt) od placanja tog poreza. FICA porez uz rezidente jedino placaju nerezidenti sa H-1B, J-2 i TN vize, od prvog dana legalnog zaposlenja. IRS Publikacija 515 na strani 36 govori o tome i toga se moraju pridrzavati USA poslodavci. Oni koji nisu upoznati sa tim, treba im se reci da procitaju to prije nego sto pocnu da skidaju te poreze sa cekova studenata. U nekoliko drzava se sa cekova studenata skida i tzv. SUI (State Unemployment Insurance) ili SDI (State Disability Insurance) Tax. Najcesci primjeri za to su California, Rhode Island, New York i New Jersey. SUI/SDI se obicno prikazu u koloni „Other“ na studentovom W2 dokumentu. Bitno je reci da ovo skidaju samo neki poslodavci u tim drzavama, ne svi, dakle rijetko se desava.

Najcesca pitanja od strane studenata koja se postavljaju u vezi Tax Refund (S-student, Columbus)

S: Šta je potrebno da bi se apliciralo za tax refund/povrat/povracaj poreza?
C: Da bi se apliciralo za tax refund, potrebno je imati sledece dokumente:

1. Kopije W2 obrasca sa svih poslova koje ste legalno radili i bili prijavljeni. Jedan legalan posao – jedan W2 obrazac.
*** W2 obrazac je zvanicni poreski dokument koji sadrzi informacije o svim placenim porezima i ostvarenoj zaradi studenta. Najbolji i najbrzi nacin da dobijete svoje W2 dokumente jeste da krajem poreske godine (u ovom slucaju krajem decembra tekuce 2015-te) kontaktirate svoje menadzere/poslodavce putem email-a, fbook-a i sl., i zamolite ih da vam vase W2 dokumente posalju u elektronskoj formi u pdf formatu na vas email. To pisem od 2010-e i to je zaista najbolji i najbrzi metod. Svaki poslodavac je duzan po zakonu da do 31.1.2016 dostavi W2 dokumente svojim zaposlenicima. Mnoge kompanije to rade elektronski i vec do 10.1.2016 posalju W2 na studentov email. Neke kompanije to ne rade elektronski i W2 salju staromodnim putem u papirnoj koverti koja otprilike putuje 3 nedelje do kucne adrese studenta. Kod poslodavaca koji ne izradjuju elektronski W2 je najbolje da se zamoli da taj papirni dokument skeniraju (ili uslikaju da bude citak ukoliko nemaju skener, mada je mnogo bolje da bude skeniran) i posalju studentu na email. Na taj nacin nije bitno da li ce vam doci papirni W2 na kucnu adresu ili ne a ustedicete 20-ak dana. Dakle trebate insistirati na vasim W2 dokumentima da vam se posalju na email. Ukoliko iz nekog razloga ne dobijete W2 sa odredjenog posla, alternativa je poslednji cek iz te kompanije (pay slip) koji ste dobili i unovcili. Dakle, ukoliko imate W2, ne trebate slati poslednji cek sa tog posla. Poslednji cekovi su samo alternativa i zamjena za W2. Povrat poreza se u najvecem broju slucajeva zavrsi brze kad imate W2 dokumente umjesto poslednjih cekova. Ovo se posebno vidi kad se aplicira za State poreze. Sa poslatim poslednjim cekovima duze se ceka na obradu State poreza.
2. Kopija socijalne kartice (Social Security Card)
3. Kopija prve strane pasosa
4. popunjena word aplikacija za povrat poreza 2015 (dobijate je na email i popunjavate na racunaru, ukljucujuci i potpis koji takodje tipkate)
5. IRS formular 2848 (takodje dobijate na email)
*** Skenirate W2 dokumente (ili poslednje cekove ukoliko nemate sve W2 dokumente), socijalnu karticu i prvu stranu pasosa u pdf ili JPEG format vodeci racuna da su vam skenirani dokumenti crnobijeli i da nijedan fajl nije preko 1MB. Molim da izbjegavate TIFF format slika, ti fajlovi su ogromni i proci ce mnogo vremena dok to ne upload-ujete na email. Aplikaciju za Tax Refund cete dobiti na email i nju treba samo da popunite na racunaru i kao takvu posaljete sa ostalim dokumentima. IRS formular 2848 cete takodje dobiti na email i nakon sto ga ištampate, štampanim slovima napisete ime i prezime, potpisete se i stavite datum, takodje ga skenirate i zajedno sa ostalim gore pomenutim dokumentima saljete na našu e-mail adresu.

  • Majke Jugovića 1
  • Studentski dom Nikola Tesla Paviljon br. I
  • +387 65 823 007
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.nfoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  •  www.columbus.ba

WORK AND TRAVEL

Top