-->

Virginia

Virginia (nazvan po engleskoj kraljici Elizabeti I, poznatoj po nadimku Virgin Queen ili Djevičanska kraljica) je jedna od prvotnih trinaest kolonija - preteče današnjih SAD koje su se pobunile britanske vladavine u dobarata za nezavisnost. Smještena je na američki Jug ali se nekada geografski smješta u tzv. Srednjoatlantske države. Predstavlja jednu od četiri američke federalne države koja koristi izraz commonwealth u svom nazivu. Virginia je bila prvi dio američkog kontinenta koga su stalno naselili Englezi.

Virginia je poznata kao "Majka predsjednika", jer je bila rodno mjesto osmorici američkih predsjednika: (Georgeu Washingtonu, Thomasu Jeffersonu, Jamesu Madisonu, Jamesu Monroeu, Johnu Tyleru, Zacharyju Tayloru, Williamu Henryju Harrisonu i Woodrowu Wilsonu), više nego ijedna druga država. Četvorica od prvih pet predsjednika su bila iz Virginije, te sedam od prvih dvanaest. Virginia je također poznata kao "Majka država", jer su dijelovi originalne kolonije postali Kentucky, Indiana, Illinois i Zapadna Virginia kao i neki dijelovi Ohioa.

Image Gallery

  • Majke Jugovića 1
  • Studentski dom Nikola Tesla Paviljon br. I
  • +387 65 823 007
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.nfoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  •  www.columbus.ba

WORK AND TRAVEL

Top